Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Mistrovství republiky záchranných psů SZBK ČR 2021

40. Mistrovství záchranných psů Svazu záchranných brigád kynologů České republiky


Mistrovství republiky záchranných psů SZBK ČR 2021
Mistrovství republiky záchranných psů SZBK ČR 2021

Mistrovství republiky záchranných psů SZBK ČR 2021

40. Mistrovství záchranných psů Svazu záchranných brigád kynologů České republiky

15.10.2021Úspěchy
... celý článek

Mistrovství republiky záchranných psů SZBK ČR 15. 10. – 16. 10. 2021

  1. Mistrovství záchranných psů Svazu záchranných brigád kynologů České republiky, nad kterým převzal záštitu hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich, je za námi.

Stanovení časového harmonogramu pro závodníky, náročný úkol přesně jej dodržet, dramatické chvíle, kdy se vám večer před mistrovstvím z důvodu nemoci odhlásí dva soutěžící a je zapotřebí narychlo informovat náhradníky, aby počet přihlášených byl naplněn dle regulí svazu… to vše s sebou nese organizace takovéto akce. Do pátečního rána jsme se proto probouzeli s vědomím, že si tento víkend trochu máknem. V hlavě jsem si přehrával, co všechno mám vzít do Břeclavi s sebou a co zajistí ostatní. Začátek dne vypadal nadějně, ale už při vykládce na Autokempu Apollo, kde se zázemí celého mistrovství připravovalo, jsem zjistil, že chybí poháry a reproduktor. Naštěstí Hanka Vymazalová vše zachránila a dovezla. Ona vůbec zvládla spoustu činností, které nesouvisely s její pozicí závodníka.

Bannery sponzorů byly vystaveny, stupně vítězů umístěny, speciální prostory pro vyhledání subjektů připraveny a překážky pro obratnost na místě operativně upraveny tak, aby přesně odpovídaly parametrům zkušebního řádu. A mohlo se začít.

Přípravy vyvrcholily v pátek večer slavnostním nástupem, a protože jsme na Moravě, celé pole závodníků uvedla Karolínka v kroji. Pár slov pana Svatopluka Pěčka, starosty Břeclavi, státní hymna a 40. Mistrovství je zahájeno. Vše běží jak na drátkách a počasí nám přeje, předpověď na další den je dokonalá.

Sobotního rána jsou Alena s Růženkou od čtyř na nohou, aby už v šest servírovaly snídani formou švédského stolu a připravily dohromady 40 smažených vajec (nejspíš jako 40. mistrovství), po kterých se jen zaprášilo. Jednotlivé pracovní týmy se pod vedením vedoucích přesunuly na svá pracoviště a rozhodčí Ms. Zdeněk Čmejrek na prvním a Ms. Michal Svoboda na druhém terénu rozmístili dohromady celkem šest subjektů do dvou prohledávaných oblastí – trenažéru IZS Poštorná a na Recyklaci. Ms. Petr Katrev překontroloval překážky a vše bylo připraveno pro první závodníky.

O tom, že jsou soutěžící výborně připraveni, nikdo nepochyboval, ale tlak časových limitů, neznámé prostory a vycházející sluníčko, které na poslušnosti nepříjemně oslňovalo, si vybraly svoji daň. Ze strany pořadatele bylo nejdůležitější zajistit, aby byli psovodi na svém místě včas a mohli se v klidu připravit na výkon. Tři auta podle harmonogramu neustále pendlovala mezi speciály a Apollem. Na všech místech se objevoval Honza Zoňa, který měl na starosti sponzory a media a fotograf Tomáš Svoboda se svým týmem.

Den ubíhal jako po másle, konečně bylo rozhodnuto, body sečteny a začala horečná příprava na slavnostní vyhlášení vítězů.

Na prvním místě a mistrem ČR SZBK se stal náš člen Radek Polák s fenkou Dixie Mar-Zur a získal také pohár za nejlepší speciál. Druhé místo s nejlepší poslušností obsadila také členka pořadatelského týmu Hanka Vymazalová s fenkou Niki z Huckelovy vily. Třetí místo získala Ms. Eva Klemšová s fenkou Bria Hradní sklep a pro čtvrtou, bramborovou medaili, si přišla naše Pavla Svobodová s fenou Aisha z Údolí Bobravy.

Chvíle slávy pro závodníky, záblesky fotoaparátů a je tady státní hymna a závěrečná slova o ukončení 40. mistrovství ZP SZBK ČR. Jeden den v roce, kdy musí psovod se svým psem ze sebe vydat vše, aby zúročil práci několikaletého výcviku. Velká škoda, že s námi nemohl být Ms. Bc. Vilém Babička, prezident SZBK ČR, chyběl tady nám všem.

Musím říct, že všichni, a to nejen závodníci, ale i pořadatelský kolektiv Jihomoravské brigády, zaslouží velkou poklonu a poděkování. Velký dík patří také všem sponzorům, kteří se z velké části podíleli na zajištění mistrovství ať finančně, nebo kvalitními cenami nejen materiálními, ale i zážitkovými. Všem za to děkuji.

Miloš Mazálek

ředitel mistrovství a vedoucí Jihomoravské brigády

Autor: 0 | Datum: 15.10.2021 - 00:00 | Zhlédnuto: 110x
zdroj: http://www.svobodatom.cz/fotogalerie&level=1_Psi&level=2_2021_10_17_Mistrostvi_CR_ZP

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek