Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Projekt NNO Výcvik záchranných psů JMB SZBK ČR v roce 2018

V roce 2018 naše Jihomoravská Brigáda Svazu záchranných brigád kynologů ČR realizovala projekt Výcvik záchranných psů JMB SZBK ČR.


Projekt NNO Výcvik záchranných psů JMB SZBK ČR v roce 2018

V roce 2018 naše Jihomoravská Brigáda Svazu záchranných brigád kynologů ČR realizovala projekt Výcvik záchranných psů JMB SZBK ČR.

 

Naše činnost se rámci tohoto projektu zaměřila zejména na zvyšování kvalifikace a připravenosti záchranných týmů (psů a psovodů).

Naplňujeme přitom Plán činnosti Panelu nestátních neziskových organizací, Plán činnosti Jihomoravské brigády SZBK ČR a v neposlední řadě  Výcvikový plán SZBK ČR.

Naši psovodi absolvovali během celého roku společné intenzivní tréninky a soustředění, jejichž součástí je i přezkoušení a ověření jejich připravenosti.

Letošní rok jsme zahájili výcvikem na trenažeru Rota Břeclav, který se zaměřil především na vyhledávání osob v sutinách, práci s vysílačkami a byl doplněný vyhledáváním osob v ploše.

Mezi nejdůležitější akce roku patří bezesporu zimní soustředění spojené s přezkoušením v areálu Spáleniště. Zde jsme využili zdejší rozsáhlý sutinový trenažer a přilehlé terény, kde pátrací týmy prověřily svoje schopnosti. Mimo jiné jsme se zúčastnili přednášek, věnujících se problematice záchranářského pátrání a jejích specifik.

V průběhu roku jsme se pravidelně scházeli k výcviku dle plánu akcí zejména na trenažeru Rota Břeclav, v Hodoníně, dále jsme využili areál Ergon Brno, absolvovali jsme sutinový výcvik v Tritolwerku (Rakousko), v létě jsme opět zamířili na Spáleniště a naši psovodi se mimo jiné účastnili taktického cvičení IZS Katamarán 2018 Mušov. V říjnu se naši psovodi účastnili výcviku praktického pátrání pro psovody, připravující se na atest MV Dobrotice, přezkoušení dle mezinárodního řádu IRO ve Vlkoši.

 

O stoupající výkonnosti našich záchranných týmů svědčí i složené zkoušky, směřující k získání atestů Ministerstva vnitra pro praktické nasazení v krizových situacích. Záchranné týmy pak mohou být plně využity při  záchranných akcích k vyhledávání osob v terénu i v sutinách.

V letošním roce se naši psovodi se psy zúčastnili praktického nasazení při vyhledávání pohřešované osoby nedaleko Telče a dále při vyhledávání pohřešované osoby v okolí obce Bořetice. Mohli tak uplatnit své dovednosti, které získávali během intenzivní celoroční přípravy.

Činnost naší brigády se zaměřuje na komplexní přípravu záchranných týmů, která je směřována k jejich využití při praktickém vyhledávání osob se součinností ostatních záchranných složek.

Díky podpoře Jihomoravského kraje jsme v letošním roce obdrželi individuální dotaci ve výši 95000 Kč, kterou jsme plně využili k činnosti naší Jihomoravské brigády Svazu záchranných brigád kynologů ČR.

Podpořeno projektem Jihomoravského kraje

Autor: 0 | Datum: 11.3.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 80x

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek