Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Součinnostní cvičení složek IZS

Na trenažeru IZS Poštorná bylo poslední říjnový víkend připraveno cvičení napodobující mimořádné události. Na cvičení byly pozvány složky IZS z důvodu prověření koordinace a součinnosti při provádění záchranných prací.


Součinnostní cvičení složek IZS

 Jako modelové situace byly vybrány události z posledních let na území jihomoravského kraje. Výbuch a zřícení domu a pátrání po pohřešovaných osobách v terénu.

Jako hodnotitelé byli pozvání velitel stanice HZS ČR Hustopeče npor. Ivo Jeřela DiS, člen HZS ČR Břeclav pprap. Bc pprap Marek Hunkař , ředitelka os ČČK Hodonín Anna Jurkovičová a člen vedení SZBK ČR Radek Polák. Zasahující složky Jihomoravská brigáda kynologů SZBK, JSDH Svatobořice, a OS ČČK Hodonín. 

První blok cvičení probíhal ve zříceném domu. Po prvosledovém vyhledání zavalených osob psovodem v sutině, byly zahájeny vyprošťovací práce, včetně transportu zraněných z ohrožených prostor k ošetření. Důraz byl kladen na komunikaci mezi jednotlivými záchranáři a zasahujícími složkami. Ke komunikaci byly použity nové radiostanice zakoupené z dotace JMK. Z důvodu bezpečnosti bylo důležité použití několika přenosných dobíjecích osvětlení sklepních prostor. Osvětlení i dobíjecí centrála byla zakoupena Jihomoravskou brigádou za finanční podpory JMK a je při těchto cvičeních nutností.

V druhém bloku cvičení museli psovodi najít ve volném terénu pohřešované osoby, přivolat zdravotníky a před jejich příchodem poskytnou předlékařskou první pomoc. Osoby v bezvědomí byly transportovány z nepřístupného terénu. Náročné cvičení důkladně prověřily postupy a znalosti všech zúčastněných. Používání moderních přístrojů GPS spolu se sledovacím zařízením připnutém na psovi při propátrávání terénu a současném zobrazením na počítači dává ucelený přehled o prohledaném prostoru. Připomínky a nové zkušenosti získané při podobných cvičeních jsou nenahraditelnou součástí přípravy našich psovodů.

Děkujeme organizačnímu týmu Ondřeji Hadašovi, Anně Jurkovičové, Ivu Jeřelovi, Radku Polákovi a Evě Polákové. V Neposlední řadě Lesům ČR a.s, Jihomoravskému kraji, bez jejichž podpory by tyto akce nemohly proběhnout v takové rozsahu.

Foto: Tomáš Svoboda

Autor: 0 | Datum: 2.11.2022 - 00:00 | Zhlédnuto: 157x

Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknou článek